BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, July 4, 2010

Kisah Perang Khandaq

Assalamualaikum sahabat..ada sebuah kisah disebalik kisah perang Khandaq. Pada waktu peperangan itu, Rasulullah SAW memerintahkan para sahabat untuk menggali parit lebar dan besar sebagai kaedah pertahan untuk menahan serangan musuh.

Jabir bin Abdillah meriwayatkan, semasa menggali parit, saya melihat Rasulullah SAW sentiasa berada dalam keadaan letih dan lapar. Maka saya segera menemui isteri di rumah dan bertanya," ADAKAH SESUATU YANG BOLEH DIMAKAN? SAYA MELIHAT RASULULLAH SAW DALAM KEADAAN LAPAR ". Lalu isteri saya mengeluarkan bekas berisi gandum. Sementara saya meneyembeliH seekor anak kambing dan memasaknya. Kemudian saya menemui Rasulullah SAW. Sebelum pergi, isteri saya berpesan, " TOLONG JGN MALUKAN SAYA DI HADAPAN RASULULLAH DAN PARA SAHABAT." Maksudnya supaya jangan menjemput semua orang kerana makanan yang ada cuma sedikit.

Saya menemui Rasulullah SAW dan berkata kepadanya, " YA RASULULLAH SAW, SAYA TELAH MENYEMBELIH SEEKOR ANAK KAMBING DAN ISTERI SAYA TELAH MENGADUN TEPUNG GANDUM. DATANGLAH BERSAMA BEBERAPA ORANG UNTUK MAKAN KE RUMAH KAMI." Mendengar apa yanG saya katakan, Rasulullah SAW memanggil semua orang seraya berkata, " HAI ORANG YANG SEDANG MENGGALI PARIT ! JABIR TELAH MENYIAPKAN HIDANGAN DAN MENJEMPUT KITA SEMUA UNTUK DATANG KE RUMAHNYA."

Kemudian Rasulullah SAW berpesan kepada saya," JABIR, JGNLAH ENGKAU TURUNKAN KUALI DARI ATAS TUNGKU DAN JANGAN KALIAN BAKAR ADUNAN ROTI SEBELUM SAYA DATANG." Kemudian, saya berjalan mendahului orang lain bersama Rasulullah SAW. Saya pun kemudian masuk ke dalam rumah menemui isteri. Dia berkata kepada saya, " INI SEMUA AKIBAT PERBUATAN AWAK." Saya menjawab " SAYA TELAH MELAKUKAN APA YANG AWAK CAKAPKAN TADI." Kemudian Rasulullah SAW meminta saya untuk mengeluarkan adunan roti tersebut. Rasulullah SAW merasa dan mendoakan keberkatan untuknya.

Kemudian baginda menuju kuali yang berisi gulai kambing dan merasanya serta mendoakan keberkatan kepadanya. Kemudian baginda berkata kepada isteri saya, "PANGGILLAH TUKANG PEMBUAT ROTI AGAR MEREKA DAPAT MEMNBANTUMU MENYIAPKAN ROTI. DAN HIDANGKANLAH GULAI KAMBING INI TETAPI JGN TURUNKAN KUALINYA DRPD ATAS TUNGKU."

jABIR R.A berkata," DEMI ALLAH, MEREKA SEMUANYA BERJUMLAH 3000 ORANG DAN SEMUANYA MAKAN SAMPAI KENYANG. MEREKA PULANG DAN DAGING YANG ADA DI ATAS KUALI MASIH TETAP SEPERTI SEDIA KALA DAN ADUNAN ROTI JUGA MASIH BANYAK TETAP SEBANYAK SEBELUMNYA."

( RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM)

PENGAJARAN: INGATLAH BAHAWA SETIAP URUSAN DI DUNIA PASTI DIPERMUDAHKAN ALLAH SWT MENGIKUT KEHENDAKNYA. HNDAKLAH KITA MELAKUKAN SESUATU PEKERJAAN ITU IKHLAS SEMATA-MATA KRN ALLAH SWT.

0 comments: